Pierwyszy , trzeci i trzynasty wyraz ciągu arytmetycznego jest jednocześnie
kulfon: 1. Pierwszy, trzeci i trzynasty wyraz ciągu arytmetycznego (an) , n ≥ 1 są kolejnymi wyrazami
ciągu geometrycznego. Piąty wyraz ciągu (an) jest równy 27. Wyznacz wzór ciągu (an) wiedząc,
że nie jest to ciąg stały.
2. Suma reszt jakie otrzymujemy dzieląc wielomian W (x) = (x2 + qx + p )(x− q) przez dwumiany
(x + √3 − √2) i (x + √2 − √3) jest równa (− 4p) , gdzie p ⁄= 0 . Oblicz W (2)
9 mar 01:14
Janek191:
z.1
a1, a3, a13 − wyrazy ciągu arytmetycznego, więc
a1 , a1 + 2 r , a1 + 12 r − kolejne wyrazy ciągu geometrycznego, zatem
( a1 + 2 r )2 = a1*( a1 + 12 r)
a5 = a1 + 4r = 27 ⇒ a1 = 27 − 4 r
czyli
( 27 − 4 r + 2 r)2 = ( 27 − 4 r)*( 27 − 4 r + 12 r)
( 27 − 2 r)2 = ( 27 − 4 r)*( 27 + 8 r)
729 − 108 r + 4 r2 = 729 + 216 r − 108 r − 32 r2
36 r2 − 216 r = 0 / : 36
r2 − 6 r = 0
r*( r − 6) = 0
r = 0 lub r = 6
oraz a1 = 27 − 4*6 = 3
zatem
an = a1 + ( n −1)*r = 3 + ( n − 1)*6 = 6 n − 3
===================================
9 mar 09:09