Pewne zadanko
FHA: Funckaj wielomianowa y = W(x) ma dwa rózne miejsca zerowe
x
1 = −2
x
2 = 3
sw. W(x) = 3
x
2 −> pierwiastek 2 − krotny
W(1) = −12
a) Napisz wzór w postaci ogolnej no to mam:
−x
3 + 4x
2 + 3x − 18
b) Rozwiaz rownanie W(x) = 2x
2 − 12 x + 18
więc:
−x
3 + 4x
2 + 3x − 18 = 2x
2 − 12 x + 18
I nie chce mi wyjśc

Pewnie robie glupo bląd, pozna pora
c)
czyli:
−x
3 + 4x
2 + 3x − 18 ≥ 0 tak?
9 mar 00:33
wredulus_pospolitus:
co onzacza: "sw. W(x) = 3"
9 mar 00:40
Trivial:
a) W(x) = −(x+2)(x−3)2 = ...
b) 2x2 − 12x + 18 = 2(x2 − 6x + 9) = 2(x−3)2 Czyli:
−(x+2)(x−3)2 = 2(x−3)2
(x−3)2(x+4) = 0
...
c) nie ma polecenia.
9 mar 00:42
wredulus_pospolitus:
b) gdybyś zostawił w postaci iloczynowej to:
W(x) = (x+2)(x−3)2
i masz:
(x+2)(x−3)2 = 2x2 − 12x + 18
(x+2)(x−3)2 = 2(x2−6x+9)
(x+2)(x−3)2 = 2(x−3)2
stąd: (x+2) = 2 ⋁ (x−3)2 = 0
9 mar 00:44
FHA: c) zbior argumentow dla ktorych funkcja W przyjmuje wartosci nieujemne
9 mar 00:49
FHA: up
9 mar 07:37
FHA: c) zbior argumentow dla ktorych funkcja W przyjmuje wartosci nieujemne
9 mar 11:19
52: Tak.
9 mar 11:27
Trivial:

Po co to wymnażasz w ogóle.

Wymnożony wynik potrzebny jest tylko w punkcie a).
c) −(x+2)(x−3)
2 ≥ 0 ⇒ x∊(−
∞,−2]∪{3}.
9 mar 12:34