Znajdź P funkcji kwadratowej
exhausted: Witam, w zadaniu wychodzi mi taka funkcja (x2(√3−12)+6x)/2
Nie mogę jednak doliczyć się P. Mi wychodzi koło 4, a powinno być około 0,3−0,5
Proszę pomożcie
8 mar 23:18
Kirsie: Mamy tak:
p=−b2a
p=3√3−12 * √3+12√3+12) = √3+1247 co około daje 0.292
Dobrze usunąłeś niewymierność z mianownika?
8 mar 23:54
Uczę się: wychodzi ci taka funkcja czy jest taka podana w treści zadania? Podaj całe zadanie.
9 mar 00:12
Wazyl: Kirsie używaj do pisania ułamków duże "U", jest wtedy przejrzyściej.
Pozdrawiam
9 mar 00:15
exhausted : Ucze sie − wychodzi mi taka funkcja, tutaj bledu nie mam

Kirsie − bardzo Ci dziękuję, teraz juz rozumiem. Wczoraj musialem byc nieźle zmeczony i ciągle
zle liczyłem
9 mar 12:30