matematykaszkolna.pl
Ciagi BoosterXS: Dla jakich wartości a i b liczby 1, a+1, b są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, a liczby b−1, a, b są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego? Rozwiązałem układ 2 równań, które to utworzyłem z własności c. aryt. i geo. a więc
a+1=1+b2  
a2=(b−1)b
Otrzymałem z tego dwie pary tych liczb
a=−23  
b=−13
oraz
a=0  
b=1
W odpowiedziach mam tylko tą pierwszą parę liczb, moje pytanie więc, dlaczego druga para liczb nie zawiera się w odpowiedziach
8 mar 23:07
Kirsie: Druga para liczb nie spełnia ani tego ciągu, ani tego. Nie można wyznaczyć ani różnicy ciągu arytmetycznego, ani ilorazu ciągu geometrycznego.
8 mar 23:33
BoosterXS: Ok już to widzę, ale jak mogę to teraz ładnie zapisać Żeby nikt nie miał żadnych uwag na maturze emotka
9 mar 00:57
ta: dla ciągu geometrycznego b−1,a,b napisz założenia: b−1≠0 to b≠1 ,a≠0, b≠0 czy teraz widzisz dlaczego to drugie rozwiązanie odpada?
9 mar 01:03
Piotr: Kirsie już napisał/a . ta druga para nie tworzy żadnego z tych ciagow. piszesz, ze nie mozna wyznaczyc ani r ani q.
9 mar 01:04
BoosterXS: Dziękuje, wam emotka a skąd wgl takie założenia b−1≠0 to b≠1 ,a≠0, b≠0 ? jakoś nie wydaje mi się, aby z własności ciągów
9 mar 01:30
agulka:
 a b 
Oficjalnie drugie równanie w układzie równań powinno mieć postać:

=

. Już stąd
 b−1 a 
widać, że muszą byc założenia, że a≠0 i b−1≠0⇒b≠1
9 mar 08:29
BoosterXS: Bardzo dziękuję Agulka emotkaemotka emotka
12 mar 23:28