matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie sin(x+π/3) sin(x-π/3)=-1/2
Y:
rozwiąż równanie sin(x+π/3) sin(x−π/3)=−1/2 w przedziale <0. 2π>
8 mar 22:32
Ada:
π
π
π
π
(sinxcos
+cosxsin
)(sinxcos
−cosxsin
)=
3
3
3
3
π
π
1
3
sin
2
xcos
2
−cos
2
xsin
2
=
sin
2
x−
cos
2
x=
3
3
4
4
1
3
sin
2
x−
(1−sin
2
x)
4
4
1
3
−1
sin
2
x−
(1−sin
2
x)=
4
4
2
sin
2
x−3+3sin
2
x=−2 4sin
2
x=1
1
sin
2
x=
4
...
8 mar 22:45