obraz
zadanie: Rownolegloscian R jest zbudowany na wektorach
A=(−3,1,0), B=(2,−1.2) oraz C=(0,0,−1). Oblicz objetosc obrazu T(R) tego rownolegloscianu przez
przeksztalcenie liniowe T zadane macierza m=−1 −1 2
2 1 −2
−1 0 1
dwoma sposobami:
a) wylicz na jakich wektorach zbudowany jest rownolegloscian T(R) a nastepnie oblicz objetosc
ze wzoru;
b) skorzystaj z obliczenia objetosci rownolegloscianu R oraz z tego, jak zmienia sie objetosc
figur pod wplywem przeksztalcenia T.
Porownaj wyniki obu obliczen, Czy sa jednakowe?
8 mar 22:14
zadanie: b) objetosc R = V=|det(A,B,C)|=1
det m=−1
czyli objetosc rownolegloscianu T(R)=}det m|*|det(A,B,C)|=1*1=1 dobrze b) ?
a jak obliczyc na jakich wektorach zbudowany jest rownolegloscian T(R)?
8 mar 22:18
zadanie: moge prosic o pomoc?
8 mar 22:44
zadanie: ?
9 mar 00:17
zadanie: ?
9 mar 12:20
zadanie: jak obliczyc na jakich wektorach zbudowany jest rownolegloscian T(R)?
11 mar 20:30
Krzysiek: T(x,y,z)=(−x−y+2z,2x+y−2z,−x+z)
T(−3,1,0)=(2,−5,3)
11 mar 21:15
zadanie: dziekuje czyli to jest T(A)
T(B)=T(2,−1,2)=....
T(C)=T(0,0,−1)=.....
tak?
11 mar 21:39
Krzysiek: przynajmniej tak ja to rozumiem.
11 mar 21:57