Równanie
Eustynn: Rozwiąż równanie (5+x)+(9+x)+(13+x)+...+(49+x) = 41x+121.
8 mar 21:07
Kozaczek: ja bym to rozpisał i zsumował. Aż tak dużo tego nie ma

i wyliczył x'a
8 mar 21:10
MQ: L=(∑od n=1 do n=12 (1+n*4))+12*x
8 mar 21:16
bezendu:
(x+5)(x+9)+(x+13)+.....(x+49)=41x+121
49x+1323=41x+121
8x=−1202
x=−150,25
8 mar 21:18
takisobie: n=/=49
8 mar 21:35
Marcin: Bezendu! Ale dlaczego mnożysz to razy 49? Skoro tych wyrazów aż tyle nie ma

U mnie x=7
8 mar 21:51
jakubs: Łatwo wyznaczyć x+49=x+5(n−1)*r
n=12
| | (2x+54)12 | |
i Sn= |
| =12x+324 |
| | 2 | |
12x+324=41x+121
x=7
8 mar 22:25