wyjasnienie
calka: Mam problem dotyczyacy tego czy mozna wyciagnac 1/ln2 przed znak calki?
8 mar 20:44
Kozaczek: Jest to stała. Nie ma tu żadnej zmiennej. Więc niewątpliwie tak
8 mar 20:46
J: Na 1000%
8 mar 20:49
calka: no a sa jakies inne jeszcze te "STALE"procz licz calkowitych?
8 mar 20:50
MQ: 1/ln2 nie jest liczbą całkowitą
8 mar 20:52
Kejt:
| 1 | |
| nie jest liczbą całkowitą. |
| ln2 | |
stałą może być dowolna liczba, która nie ma zmiennej, przykłady:
1
−4
13008
log
32
ln6
a to stałą dla całki dx nie jest:
x
1004x
log
2x
itd..
widać różnicę?
8 mar 20:53
calka: no ale mi chodzi co moge wyciagnac przed znak calkie procz liczbcalkowitych
8 mar 20:53
Kozaczek: no to akurat nie jest całkowita. Nie wiem czy się rozumiemy bo chodzi mi o to że jak masz taką
całkę (a to dowolna stała): ∫a*xdx to to jest równoznaczne a*∫xdx jednak w przypadku takim
∫(x+a)dx nie mozesz wyciągnąć a przed znak całki.
A co do pytania to stałą są takie związki które nie zawierają zmiennej (w tym przypadku x'a)
8 mar 20:54
Trivial:
Stałą, może być np. 1.3, π, 5sin(3), ... albo nawet symbol niezależny od zmiennej całkowania:
c, λ2, ...
8 mar 20:55
calka: no nie zbyt czaje boz tych licz co napisales to mozna wyciagnac np 1004 przed znk calki nie?
8 mar 20:56
calka: czyli moge wszystko wyciagnac np sin3 ln6 argtc9 itp tylko zeby niebylo z "x"
8 mar 20:58
J: Liczba a = 5 − to stała, ale liczba a = 5x − to funkcja,jej wartość zależy od x.
8 mar 21:01
Kozaczek: Jak masz coś przy x'ie (lub dowolnej funkcji która jest zalezna od x'a) czyli np: ∫1004*xdx lub
∫2*(x2+2)dx to w tych przypadkach możesz wyciągnąc i 1004 i 2 przed znak całki. A dlaczego?
Ano dlatego że ani w 1004 ani w 2 nie ma x'a czyli zmiennej. Stała to jest coś takiego co nie
ma zmiennej.
8 mar 21:01
calka: ok,do tego dzoszlem sam,nie przeczytales mojego ostatniego posta a wystarczylo na niego odp
tak/nie
8 mar 21:04
Trivial:
Dokładnie tak. Może być np.
∫sin(y)x2dx = sin(y)∫x2dx
Albo:
∫sin(y)x2dy = x2∫sin(y)dy
8 mar 21:05