Jedno równanie trygonometryczne, proszę o sprawdzenie
Byblis: | | 1 | |
Jak rozwiązać równanie trygonometryczne sin2x= |
| ? Czy mnożąc równanie przez 2, |
| | 2 | |
zamieniając otrzymaną jedynkę po stronie prawej na sin
2x+cos
2x i otrzymując wzór na
podwojony cosinus poprawnie rozwiążę te równanie? Myślałam jeszcze o spierwiastkowaniu obu
stron, wtedy otrzymałabym wartość bezwzględną z sinx i musiałabym rozważyć przypadki.
8 mar 20:27
bezendu:
| | √2 | | √2 | |
sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 mar 20:31
J: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Po co ? sin2x = |
| ⇔ sinx = √ |
| lub sin x = −√ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 mar 20:31
Byblis: Przepraszam, ale bardzo bym chciała uzyskać odpowiedź na moje dwa pytania. Chcę wiedzieć, czy
dobrze myślę.
8 mar 23:01
pigor: ...., odpowiedzi na twoje 2 pytania obie są tak . ...
9 mar 00:12