.
Uczę się: x12+x22=(x12+2x1x2+x22)−2x1x2=(x1+x2)2−2x1x2
mógłby ktoś mi to wytłumaczyć? 2x1x2 i −2x1x2 się redukuje więc czemu na końcu jest ?
i jak ten duży nawias sprowadził się do tego małego?
8 mar 20:21
kika: to co przybyło zostało odjęte
2+5=2+5+3−3=2+5
8 mar 20:23
Uczę się: tak wiem, ale
(x1+x2)2 −2x1x2
tylko skąd się to wzięło skoro zostało wcześniej zredukowane z tym co jest w dużym nawiasie...
8 mar 20:36
kika: przecież mialeś x2+y2 aby "zwinąć " czyli zapisać (x+y)2 należało odjąć 2x1x2
8 mar 20:40