zadanie z treścią
hannah: Zadanie z czterema podpowiedziami
Aby obsiać 1 ha pszenicą, potrzeba 250 kg ziarna. Latem z 1 ha ziemi wysokiej klasy można
otrzymac nawet 45 q pszenicy. Ile kg pszenicy otrzymuje się z 1 kg zasianego ziarna?
a) 18
b) 17
c) 180
d) 170
28 paź 21:56
Bogdan:
Ile to jest 1 q ?
28 paź 22:06
hannah: Właśnie nie wiem, zapomniałam. Nie ma tego w moim podręczniku.
28 paź 22:17
28 paź 22:22
hannah: Po pierwsze Boguś, to jestem kobietą, a po drugie ja nie siedzę przed komputerem cały dzień i
nie znam wszystkich stron pomocniczych. No nie moja wina, że nie możesz mi pomóc. Nara :x
28 paź 22:31
Bogdan:
Z Twojego nicku nie wynika płeć, nie lepiej było posłużyć się swoim imieniem?
Kliknij w adres, który podałem, znajdziesz tam odpowiedź. Jeśli poszukujesz informacji,
to znajdziesz ją w internetowej encyklopedii
Wikipedia. Zadanie jest łatwe
i z pewnością poradzisz sobie.
Pozdrawiam
28 paź 22:37
AROB: Pomogę, Ci
hannah, litość mnie ogarnęła.
28 paź 22:45
hannah: Dzięki. Pozdrawiam, Monika.
28 paź 22:48
hannah: Pomóż mi AROB proszę
28 paź 22:49
Eta:

też pozdrawiam , i litościwą
AROB 
zatem mam wolne na herbatkę i "coś" słodkiego
28 paź 22:51
hannah: Drogi AROBie, jest już późno i nic mi nie przychodzi do głowy. Błagam Cię

!
28 paź 22:52
AROB: Poprawna odpowiedź − to b).
Rozwiązanie:
Najpierw zamienimy kwintale na kg. 1q = 100 kg, czyli 45 q = 45 * 100kg = 4500 kg
wysiano otrzymano
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
250 kg 4500 kg
1 kg x kg
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 250 | | 4500 | |
Powstaje proporcja: |
| = |
| |
| | 1 | | x | |
| | 4500 | |
Stąd: x = |
| = 17 [kg] |
| | 250 | |
Odp. Z 1 kg zasianego ziarna otrzymuje się 17 kg pszenicy.
28 paź 22:56
Eta:

dla
AROB
28 paź 22:58
AROB: Czy to jest wystarczająco jasne, Moniko? Pozdrawiam i życzę powodzenia.
28 paź 23:01
AROB: Smacznej chałwy,
Eto.
28 paź 23:02
hannah: Dzięki. Bardzo mi pomogłeś.
28 paź 23:04
AROB: Pomogł
am. Cieszę się.
28 paź 23:11