prosze o pomoc w rozwiazaniu tej calki,nie wiem co z mianownikiem zrobic;/
calka:
8 mar 19:31
MQ: x2+6x+9=(x+3)2
8 mar 19:56
calka: no wiem to ale jak to rozlozyc na czynniki proste
8 mar 19:57
MQ: Najpierw doprowadź do postaci:
8 mar 20:02
calka: no mam ze A/(x+3)+(Bx+C)/(x+3)2 ale czy moge to tak zapisac
8 mar 20:21
MQ: Napisałem ci inaczej −− trzeba pozbyć się x2 z licznika
8 mar 20:30
calka: no ale jak bo ja bladego pojacia nie mam
8 mar 20:31
calka: pomoze ktos
8 mar 20:37
+-: (4x−x2)=−((x2+6x+9)−10(x+3)−21)
8 mar 20:37
+-: (4x−x2)=−((x2+6x+9)−10(x+3)+21)
8 mar 20:39
calka: a mam inny problem dotyczyacy tego czy mozna wyciagnac 1/ln2 przed znak calki?
8 mar 20:40