Ciąg arytmetyczny!
Blue: Sprawdź, czy ciąg an jest ciągiem arytmetycznym:
S
n = n
2 − 4
Obliczam tak :
S
1 = −3
S
2 = 0
S
3 = 5
a
1 = −3
a
2 = S
2 −S
1 = 3
a
3 = S
3 − S
2 = 5
Teraz widać, że ciąg nie jest arytmetyczny. Jednak gdy sprawdzam to innym sposobem , wychodzi
mi, że jest arytmetyczny. Patrzcie:
a
n = S
n − S
n−1 = 2n−1
a
n+1 − a
n = 2 − ciąg jest arytmetyczny.
Dlaczego tak mi wychodzi

?
8 mar 18:52
Kamix: an=Sn−Sn−1
Sn=n2−4
Sn−1=(n−1)2−4=n2−2n+1−4=n2−2n−3
an=n2−4−(n2−2n−3)=n2−4−n2+2n+3=2n−1
Ciąg jest arytmetyczny, gdy an+1−an=r=const
an+1=2(n+1)−1=2n+2−1=2n−1
r=2n−1−(2n−1)=2n−1−2n+1=0=const, więc ciąg jest arytmeryczny.
8 mar 19:25
Mila:
Jeśli macie wyznaczony an z wzoru na Sn, to należy sprawdzić pierwszy wyraz
( wyznaczasz an dla n>1, an=Sn−Sn−1)
an=2n−1 z tego wzoru:
a1=2*1−1=1
Teraz a1 z Sn
a1=S1=12−4=−3
an nie jest ciągiem arytmetycznym.
8 mar 20:22
?: ?
11 mar 22:31
bezendu:
an=Sn−Sn−1
an+1−an i w czym problem ?
11 mar 22:33