Dwie całki z funkcjami trygonometrycznymi i x ;)
V.Abel: Jak obliczyć te całki?
Jest na to jakaś ogólna metoda, trik?
1) ∫ x arctgx dx
2) ∫ x tg
2x dx

?
Wyjaśnicie? Bardzo proszę

Robię przez części, ale idzie, jak idzie..
8 mar 18:00
Trivial:
Nie ma ogólnej metody.
| | 1 | | 1 | | x2 | |
∫x arctgx dx = |
| x2arctgx − |
| ∫ |
| dx = ... |
| | 2 | | 2 | | 1+x2 | |
∫x tg
2x dx = x(tgx − x) − ∫1*(tgx − x)dx = ...
8 mar 18:12
V.Abel: | | x2 | |
Dzięki Trivial  Jak policzyć te pierwszą całkę ∫ |
| dx  ? |
| | x2+1 | |
9 mar 11:08
9 mar 11:09
V.Abel: Ok, świetny pomysł.

W takich przypadkach zawsze tak trzeba robić?
Sam na to wpadłeś, czy gdzieś to jest napisane?
9 mar 12:08
zawodus: Ogólnie jest algorytm na liczenie całek wymiernych

Bardzo prosty poszukaj...
9 mar 12:11
V.Abel: Ok, dzięki, dopiero zaczynam
9 mar 13:25
Godzio:
Czy trzeba tak robić ? Nie wiem.
Sam na to wpadłem ? Tak. Ale to pewnie dlatego, że już parę tysięcy całek przeliczyłem pewno,
więc już mam odruchy, ale tutaj raczej zawsze tak robimy, w liczniku chcemy mieć mniejszy
stopień niż w mianowniku.
9 mar 13:39