trójkat
yo: Pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych i prostą o równaniu x+2y−4=0 jest równe
A. 12 B. 8 C. 4 D. 16
8 mar 16:31
J: Znajdż punkty przecięcia wykresu z osiami.
8 mar 16:33
yo: Jak? y= −1/2x + 2 i jakoś z tego igreka?
8 mar 16:45
J:
Nie. Dla x = 0 mamy: 0+2y−4 = 0 ⇔2y = 4 ⇔ y =2 punkt A(0,2)
Dla y = 0 mamy: x +2*0 − 4 = 0 ⇔ x = 4 punkt B(4,0)
| | 1 | |
Pole trójkąta: PΔ = |
| *4*2 = 4 |
| | 2 | |
8 mar 16:50
pigor: ...,
x+2y−4=0 ⇔ x+2y=4 /:4 ⇔
x4+
y2=1 ⇒
PΔ=12*4*2=
4 .
8 mar 17:32
J: Witaj
pigor ... i jescze trzeba było napomknąć o postaci odcinkowej, aby wiedział o co
chodzi
8 mar 17:41
pigor: ...racja, dziękuje, ale to już byłby ...

gotowiec,
a już jeden ma, a tak, jak mu ten się spodoba, to niech się
domyśla, szuka, co, gdzie i dlaczego

; pozdrawiam.
8 mar 17:54
J: Wzajemnie
8 mar 17:58