własności funkcji
albin55: proszę o sugestię w rozwiązaniu zadania / bez użycia pochodnych/
Wykaz ze f(x)=x3−x2+x jest rosnąca w R
8 mar 16:16
Olcia: f(x)=x(x2−x+1)
x(x2−x+1)>0
8 mar 16:18
albin55: dziękuję −mam to − z tym , że przyrównywanie do zera chyba jest nie potrzebne

. Funkcja jest
ciagła ma jedno m−ce zerowe a wyrażenie w nawiasie jest zawsze dodatnie .
8 mar 16:54
J: Nikt tu nic nie udowodnił, jak do tej pory
8 mar 16:57
Olcia:

x(x
2−x+1)>0
x=0 i x
2−x+1=0
delta=b
2−4ac
delta=1−4
delta=−3 (brak miejsc zerowych)
Więc jedynym miejscem zerowym jest −3
i teraz rysujesz wykres
tam gdzie to kułko to jest −3.
I widzimy że x są ujemne dla (−niesk;−3> i dodatnie (3; niesk)
wynik (3; niesk)
8 mar 17:18
Bizon: tylko skąd te −3 −
8 mar 17:48
J: Wykazałaś jedynie,że dla x > 0 funkcja przyjmuje wartości dodatnie, a w treści zadania jest
powiedziane: " wykaż,że funkcja jest rosnąca w R.
8 mar 17:52
Olcia: aaa sr. delta=0. i tam gdzie kółko jest 0. A więc wynik (0 do niesk).
Zbiór liczb rzeczywistych to wszystkie liczby wymierne, całkowite dodatnie, ujemne czyli
dokładniej wszystkie liczby. A więc nie musimy tego stawiać jako założenia. A więc po prostu
dla jakich x funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
8 mar 18:01
Olcia: Jednynym miejscem zerowym jest 0.
8 mar 18:02
J: Co ma miejsce zerowe do monotoniczności funkcjji ?
8 mar 18:17
Aerodynamiczny: Ta funkcja może wywijać niekoniecznie w obrębie osi OX
8 mar 18:20
ICSP: | | 1 | | 2 | | 1 | |
f(x) = x3 − x2 + x = (x − |
| )3 + |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
zatem f(x) jest rosnąca jako suma dwóch funkcji rosnących
8 mar 18:26
Olcia: Aj przepraszam, źle mam.
8 mar 18:27
Trivial: No w końcu.
ICSP pokazał.
8 mar 18:30
ICSP:
8 mar 18:31
albin55: ....dowód ICSP jest mocny − ale czy funkcja ciągła w R posiadająca jedno miejsce zerowe nie
jest ścisłe monotoniczną

? − zatem skoro wyrażenie w nawiasie jest zawsze dodatnie wiec
jest ona rosnaca. Tak myślę − czy się mylę
9 mar 12:53
albin55: aha bardzo dziekuje za zainteresowanie i pomoc
9 mar 12:53
zawodus: mylisz się weźmy funkcję x2+2x+1 − jedno miejsce zerowe, a funkcja nie jest monotoniczna w
dziedzinie.
9 mar 12:58
Trivial:

Nie jest.
9 mar 12:59
albin55: faktycznie myle sie −moze wywijać i to mocno
9 mar 13:02