Proszę sprawdźcie co mam źle- ciągi.
Olcia: Możecie sprawdzić co mam źle?
W osiemnastowyrazowym ciągu arytmetycznym (an) suma siedmiu początkowych wyrazów jest 12 razy
mniejsza od sumy wszystkich wyrazów tego ciągu. Średnia arytmetyczna wszystkich wyrazów tego
ciągu wynosi 14. Oblicz pierwszy wyraz i różnicę oraz podaj wzór ogólny (an).
17 S7=s18
S7=2a1+6r2*18=(a1+3r)*7
s18=2a1+17r2*18=(2a1+17r)*9
12*(a1+3r)*7=(2a1+17r)*9
28(a1+3r)=6a1+51r
28a1+84r=6a1+51r
22a1+33r=0
2a1+3r=0
2a1=−3r
a1=−3r2
(2a1+17r)*918=14
2a1+17r=7
2*−3r2+17r=7
−3r+17r=7
14r=7
r=12
I właśnie tu mi r nie wychodzi, Bo w odpowiedziach jest r=2
8 mar 15:41
J: 12*S7 = S18
8 mar 15:48
Olcia: A to pomyłka w przepisywaniu, dalej już mam 12. Dalej jednak coś jest źle
8 mar 16:03
J: Skąd masz 28(a1+3r) = 6a1 + 51r.
8 mar 16:11
Olcia: 12*(a1+3r)*7=(2a1+17r)*9 /:3
4*(a1+3r)7=(2a1+17r)*3
28(a1+3r)=6a1+51r
28a1+84r=6a1+51r
22a1+33r=0
...
8 mar 16:14
8 mar 16:29
Olcia: Dziękuję Ci
8 mar 16:42