Wzory skróconego mnożenia
Kamix: Cześć ; D
Ostatnio odkryłem, że mam problem związany ze wzorami skróconego mnożenia... Mianowicie, nie
potrafię zwinąć pod wzór nieco bardziej skomplikowanych wyrażeń...
Np. takie:
37−20√3
Ciężko mi znaleźć a,b, które pasowałoby do wzoru... Wiem, że istnieje jakaś metoda, proszę, o w
miarę przystępne wytłumaczenie...
8 mar 15:09
kika: 2*10√3 i wtedy 5+2√3 i teraz spróbuj
8 mar 15:11
J: (5 − 2√3)2 = 25 −20√3 + 12 = 37 − 20√3
8 mar 15:24
Kamix: Ok, J, zgadza się, tylko jak do tego dojść, że jest to akurat (5−2√3)2?
8 mar 15:52
J: Kombinujesz tak, aby −2ab = −20√3 i tutaj masz: −20√3 = −2*5*2, czyli a = 5 ,b = 2.
8 mar 15:56
pigor: ... lub może tak chcesz się "pobawić"

choć nie zalecam ...
37−20
√3 ≡
(a−b√3)2=? i
a,b∊C ⇒ a
2−2ab
√3+3b
2 ⇔ 2ab=20 i a
2+3b
2=37 ⇔
⇔
ab=10 i a
2+3b
2=37 ⇒ (a,b)=(5,2) i sprawdzasz podstawiając; jak nie,
to może (a,b)=(2,5) v (a,b)= (−5,−2) itp.,itd., aż ..., dla mnie szkoda czasu
8 mar 18:53
J: pigor podał sposób, ale zazwyczaj zadania tak są układane,że "łatwo zgadnąć"
8 mar 18:57
Kamix: Dziękuję Panowie, ale po kilku przykładach, doszedłem do wniosku, że najszybciej metodą prób
8 mar 19:14
pigor: ... , tak i bym nawet dopowiedział:
metoda prób ...

i błędów ; często pomaga
9 mar 00:22
Wazyl: Można tez układem równań:
a2+b2=37
ab=10√3
9 mar 00:25
Wazyl:
a
4−37a
2+300=0
Δ=1369−1200=169
| | 13+37 | | −13+37 | |
a2= |
| v a2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
a=5 v a=−5 v a=
√12 v a=−
√12
Teraz w zależności czy jest + czy − dobierasz rozwiązanie.
9 mar 00:33