proszę o sprawdzenie
marta: znajdź równanie prostej równoległej do prostej y= 3x −4 i przechodzącej przez punkt A =(1,−5)
y=3x−8 czy jest to dobrze obliczone ?
dawno nie obliczałam zadań z matematyki proszę o sprawdzenie
8 mar 14:45
Antek: y=3x+b
−5= 3*(1)+b to b= −5−3 to b=−8
czyli prosta ta bedzie miala rownanie y=3x−8 czyli jednak zdolna jestes dziewczyna
8 mar 14:48
pigor: ..., lub
y−yo= a(x−xo) , wtedy y−(−5)= 3(x−1) ⇔ y=3x−3−5 ⇔
y=3x−8.
8 mar 14:53
marta: antek sprawdzisz jeszcze to
a oblicz logarytm 1/27 9 to x=−2/3
8 mar 14:54
daras: dlaczego ludzie nie zajrzą do archiwum czy..
tylko ciągle pytaja o to samo ?
8 mar 14:54
pigor: ..., np. niech
log 1279=x ⇒ 27
−x=9 ⇔ 3
−3x=3
2 ⇔ −3x=2 ⇔
x= −23 .
8 mar 17:16