Znajdź parametr k dla którego równanie ma rozwiązanie
Olcia: Dla jakich wartości parametru k równanie:
2sin(x−pi/3)=2|k−1/2|−5
ma rozwiązanie?
8 mar 14:42
pigor: ..., z własności funkcji y=sinx, dane równanie
2sin(x−13π)=2|k−12|−5 /:2 ⇔ sin(x−
13π)= |k−1/2|−
52 ma
rozwiązanie ⇔
| |k−12|−52 | ≤ 1 ⇔ −1≤ 2|k−
12|−
52 ≤1 /*2 ⇔
⇔ −2≤ 2|k−
12|−5≤ 2 /+5 ⇔ 3≤ 2|k−
12| ≤ 7 ⇔ 3≤ |2k−1| ≤ 7 ⇔
⇔ |2k−1| ≥3 i |2k−1|≤ 7 ⇔ (2k−1≤ −3 v 2k−1 ≥3) i −7≤ 2k−1≤ 7 /+1 ⇔
⇔ (2k≤ −2 v 2k ≥4) i −6≤ 2k ≤ 8 /:2 ⇔ (k≤ −1 v k ≥2) i −3≤ k ≤ 4 ⇔
⇔ (k≤ −1 i −3≤ k ≤ 4) v (k ≥2 i −3≤ k ≤ 4) ⇔ [n[−3≤ k ≤−1 v 2≤ k ≤ 4] ⇔
⇔
k∊<−3;−1> U <2;4> − szukany
zbiór wartości parametru k . ...
8 mar 15:37
Olcia: Dlaczego w 3 linijce do |k−1/2|−5/2<=1 wstawiłeś dodatkową wartość bezwzględną?
8 mar 15:46
Olcia: aa już wiem ^^
8 mar 15:47
Olcia: Ah, zapomniałam Ci podziękować. Ślicznie dziękuję pigor
8 mar 15:59