l
pppp: Wiadomo, że log49 2 = a oraz log49 6 = b. Zatem log7 48 jest równy : a. 6a+b b. 4ab c. 12ab d.
3a+b
8 mar 14:33
J: Odp a): 6a + b
8 mar 14:34
pppp: a jak do tego dojść
8 mar 14:36
8 mar 14:43
J: Wskazówki:
3)log
748 = log
7(6*8) = log
76 + log
72
3
8 mar 14:43
Kaja: | | log4948 | | log49(6*8) | |
log748= |
| = |
| =2*log49(6*8)= |
| | log497 | | 12 | |
=2(log
496+log
498)=2*(log
496+log
492
3)=2*(log
496+3log
492)=
2(b+3a)=2b+6a
8 mar 14:45
Kaja: J mnie przy b wyszła jeszcze dwójka. możesz zerknąć gdzie mam błąd, bo nie m9ogę się
zorientować w którym miejscu.
8 mar 14:46
pppp: mi też wychodzi tak jak Kaji czyli 2b+6a możliwe ,ze bład w zadaniu
8 mar 14:54
Kaja: no to chyba błąd w zadaniu.
8 mar 14:58
J: Tak.Jest błąd .. ma być : log72 = 2a , log76 = 2b , log7 = 3*2a + 2b = 6a + 2b
8 mar 15:06