wielomiany
razor: Wielomian W(x) = x3 + ax2 + bx + 64 = 0 ma trzy pierwiastki x1 x2 x3, przy czym x2 =
−2x1, x3 = 4x1. Wyznacz a i b.
Wyszło mi a = −6, b = −24, dobrze?
8 mar 14:12
razor: Zrobiłem to troche okreznym sposobem i chcialbym tez wiedziec czy istnieje prostszy. Ulozylem
uklad 3 rownan z 3 niewiadomymi: x1, a, b korzystajac z tego ze W(x1) = W(−2x1) = W(4x1) =
0
8 mar 14:15
J: Sprawdź.
8 mar 14:15
Trivial:
Wzory Viete'a dla wielomianu stopnia trzeciego (dla wielomianu unormowanego)
W(x) = (x−x
1)(x−x
2)(x−x
3) = x
3 − (x
1+x
2+x
3)x
2 + (x
1x
2+x
2x
3+x
3x
1)x − x
1x
2x
3
Porównując współczynniki mamy:
| | ⎧ | x1+x2+x3 = −a | |
| | ⎨ | x1x2+x2x3+x3x1 = b |
|
| | ⎩ | x1x2x3 = −64 | |
Podstawiając informacje z zadania do ostatniego równania otrzymujemy:
x
1*(−2x
1)*4x
1 = −8x
13 = −64 ⇒ x
1 = 2.
Teraz pozostało wyliczyć pozostałe pierwiastki i podstawić do układu aby otrzymać x
2,x
3.
8 mar 14:28
Trivial: Korekta: ... aby otrzymać a, b.
8 mar 14:29