szereg nie zgadza sie
triko: witam,
mam problem z szeregiem.
rozwiazalem go Delambertem i wyszlo mi 1, nie zgadza sie to z odpowiedziami, pomoglby mi ktos?
oto moje dzialanie
| | en*e*n!*(n+1) | | nn | | n | | e | |
lim |
| * |
| = lim e*( |
| )n= |
| =1 |
| | (n+1)n * (n+1) | | en *n! | | n+1 | | e | |
8 mar 14:05
8 mar 14:16
triko: problem tkwi w tym ze odp to rozbieżny
zadanie pochodzi z ksiazki krysickiego i włodarskiego
masz moze jakis inny pomysl?
8 mar 14:24
Krzysiek: >1 czyli szereg rozbieżny

błędnie wyżej napisałem
8 mar 14:34
triko: dzieki wielkie
8 mar 14:36
Trivial:
triko, jeśli z kryterium d'Alemberta wyjdzie 1 to znaczy, że dalej nic nie wiesz o
zbieżności szeregu.
8 mar 14:37