Konkursowe
lf: Wykaż, że jeżeli liczba a + 1/a jest całkowita, to a5 + 1/a5 również jest liczbą całkowitą.
8 mar 13:51
ZKS:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a5 + |
| = (a2 + |
| )(a3 + |
| ) − (a + |
| ) |
| | a5 | | a2 | | a3 | | a | |
| | 1 | |
Skoro a + |
| jest liczbą całkowitą to |
| | a | |
| | 1 | | 1 | |
a2 + |
| = (a + |
| )2 − 2 ∊ C |
| | a2 | | a | |
oraz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a3 + |
| = (a + |
| )3 − 3(a + |
| ) ∊ C |
| | a3 | | a | | a | |
zatem całe wyrażenie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a2 + |
| )(a3 + |
| ) − (a + |
| ) |
| | a2 | | a3 | | a | |
jest liczbą całkowitą
liczba całkowita * liczba całkowita − liczba całkowita = liczba całkowita
8 mar 14:00
lf: Dziękuję, o to mi chodziło.
8 mar 14:03