Usuwanie niewymierności
JJ: Cześć mam pytanie, mam usuwanie niewymierności, doszedłem do etapu 2 − 2√3/−2 i wynik w odp mam
−1 + √3 . Dlaczego? Mogę chyba podzielić przez −2 co da mi 2 + √3 .
8 mar 13:25
Kaja: ale musisz wtedy podzielić i to 2 w liczniku i to2√3, więc faktycznie wynik wyjdzie −1+√3
8 mar 13:29
Kaja: | | 2−2√3 | | −2(−1+√3) | |
albo inaczej |
| = |
| =−1+√3 |
| | −2 | | −2 | |
8 mar 13:30
J: | 2 − 2√3 | | −2(−1 + √3) | |
| = |
| = −1 + √3 |
| −2 | | −2 | |
8 mar 13:30
J: Witaj
Kaja 
.. niemal kopia
8 mar 13:31
Kaja: Witaj J

No widocznie myślimy podobnie
8 mar 13:37
JJ: Dzieny, zapomnialem że jak jest + albo − na górze to muszę ta druga liczbę podzielic też.
8 mar 13:39