matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia
chiara:
Oblicz dokładną wartość wyrażenia
1
√
3
−
+ 0,5sin30
sin10
cos10
8 mar 13:02
chiara:
proszę o pomoc
8 mar 13:44
Kaja:
cos10−
√
3
sin10
+0,5*0,5=
sin10*cos10
1
2
cos10−
√
3
2
sin10
+0,25=
1
4
*2sin10cos10
sin30cos10−cos30sin10
sin(30−10)
=
+0,25=
+0,25=
1
4
sin20
1
4
sin20
sin20
=
+0,25=4+0,25=4,25
1
4
sin20
8 mar 13:49
chiara:
dziękuję bardzo
8 mar 13:51