układ równań
9: układ równań:
x+(m−2)y=1
x−y=−2
| | −1 | | 2m−3 | |
wynik ma wyjść y= |
| , x= |
| |
| | m−1 | | m−1 | |
ale w ogóle mi to nie wychodzi jak to zrobić ?
8 mar 12:54
ICSP: a jakie znasz metody ?
8 mar 12:54
J: Pokaż swoje obliczenia, zobaczymy gdzie błądzisz
8 mar 12:55
J: Najprościej odejmij stronami.
8 mar 12:56
9: ja robię to tak że x=−2+y
−2+y+(m−2)y=1
−2+y+my−2y=1
−3+my=y
my=y+3
no i bez sensu \:
8 mar 13:01
J: Odejmujemy stronami:
| | 3 | |
(m−2)y + y = 3 ⇔ y[(m−2) +1] = 3 ⇔ y = |
| |
| | m−1 | |
| | 3 | |
W Twojej metodzie: my=y+3 ⇔ my−y = 3 ⇔ y(m−1) = 3 ⇔ y= |
| , wynik taki sam. |
| | m−1 | |
8 mar 13:19