Trygonometria!
Maja: Rozwiązać Równanie:
Dzieki za pomoc
28 paź 21:12
Bogdan:
Rozwiązuję
28 paź 21:22
Bogdan:
Założenie: sin2x ≠ 1
| | cos2x − sin2x | |
cosx + sinx = |
| |
| | cos2x + sin2x − 2sinx cosx | |
| | (cosx − sinx)(cosx + sinx) | |
cosx + sinx = |
| / * (cosx − sinx)2 |
| | (cosx − sinx)2 | |
(cosx + sinx)(cosx − sinx)
2 = (cosx − sinx)(cosx + sinx)
(cosx + sinx)(cosx − sinx)
2 − (cosx − sinx)(cosx + sinx) = 0
(cosx + sinx)(cosx − sinx)(cosx − sinx − 1) = 0
cosx + sinx = 0 lub cosx − sinx = 0 lub cosx − sinx = 1
Spróbuj Majo dalej samodzielnie rozwiązać te trzy proste równania.
28 paź 21:38
Miś:
Aby pomnożyć obydwie strony równania przez wyrażenie to należy założyć,
że jest ono różne od zera.
Przykład do czego to może doprowadzić:
4 = 5 / * 0 ⇒ 0 = 0, czyli z fałszu dostajemy prawdę
Po za tym cosx − sinx ≠ 0 bo jest w mianowniku.
29 paź 08:32
Miś:
Powinno, być
Założenie cosx − sinx ≠ 0
cosx + sinx = 0 lub cosx − sinx = 1
29 paź 09:05
Bogdan:
Dzień dobry.
Masz rację
Misiu. Takie założenie, jak zapewne zauważyłeś, zostało na wstępie zadania
uczynione.
Uzasadnienie:
| | 1 | | 1 | |
sin2x ≠ 1 ⇒ 2x ≠ |
| π + k*2π ⇒ x ≠ |
| π + k*π |
| | 2 | | 4 | |
Jest ono równoznaczne z założeniem: cosx − sinx ≠ 0
| | 1 | |
cosx ≠ sinx ⇒ cosx ≠ cos( |
| π − x) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x ≠ |
| π − x + k*2π ⇒ 2x ≠ |
| π + k*2π ⇒ x ≠ |
| π + k*π |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
lub
| | 1 | |
x ≠ − |
| π + x + k*2π sprzeczność |
| | 2 | |
Założenie znajduje się w zadaniu, więc
Misiu ?
29 paź 09:08
Bogdan:
A teraz Misiu uzasadnij potrzebę wprowadzenia w tym zadaniu założeń:
cosx + sinx = 0 lub cosx − sinx = 1.
29 paź 09:14
Miś: Dzień dobry.
Masz rację, zauważyłem. Nie potrzebnie w dałem się w dyskusje. Ale w rozwiązaniu podałeś cosx
− sinx = 0,
stąd moja wypowiedź. Sorry.
Pozdrawiam.
29 paź 09:15
Bogdan:
Podałem równania, wśród nich cosx − sinx = 0, ale nie jest to jeszcze końcowe rozwiązanie,
jest to tylko etap rozwiązania i na tym etapie ten zapis ma być.
Zaproponowałem uczestniczce forum dokończenie rozwiązania. Jego wynikiem byłyby
liczby sprzeczne z przyjętym na początku założeniem i dopiero wtedy należy to stwierdzić.
| | x2 − 4 | |
Podobnie jak w zadaniu: |
| = 0 |
| | x − 2 | |
Założenie: x ≠ 2
x
2 − 4 = 0 ⇒ (x − 2)(x + 2) = 0
x − 2 = 0 lub x = −2 (na tym etapie zadania te dwa zapisy muszą się pojawić)
x = 2 sprzeczność (dopiero teraz wpisuje się stwierdzenie o sprzeczności)
lub
x = −2
Również pozdrawiam.
29 paź 09:26