matematykaszkolna.pl
Trygonometria! Maja: Rozwiązać Równanie:
 cos2x 
cosx+sinx=

1−sin2x 
Dzieki za pomocemotka
28 paź 21:12
Bogdan: Rozwiązuję
28 paź 21:22
Bogdan: Założenie: sin2x ≠ 1
 cos2x − sin2x 
cosx + sinx =

cos2x + sin2x − 2sinx cosx 
  (cosx − sinx)(cosx + sinx)  
cosx + sinx =

/ * (cosx − sinx)2
  (cosx − sinx)2  
(cosx + sinx)(cosx − sinx)2 = (cosx − sinx)(cosx + sinx) (cosx + sinx)(cosx − sinx)2 − (cosx − sinx)(cosx + sinx) = 0 (cosx + sinx)(cosx − sinx)(cosx − sinx − 1) = 0 cosx + sinx = 0 lub cosx − sinx = 0 lub cosx − sinx = 1 Spróbuj Majo dalej samodzielnie rozwiązać te trzy proste równania.
28 paź 21:38
Miś: Aby pomnożyć obydwie strony równania przez wyrażenie to należy założyć, że jest ono różne od zera. Przykład do czego to może doprowadzić: 4 = 5 / * 0 ⇒ 0 = 0, czyli z fałszu dostajemy prawdę Po za tym cosx − sinx ≠ 0 bo jest w mianowniku.
29 paź 08:32
Miś: Powinno, być Założenie cosx − sinx ≠ 0 cosx + sinx = 0 lub cosx − sinx = 1
29 paź 09:05
Bogdan: Dzień dobry. Masz rację Misiu. Takie założenie, jak zapewne zauważyłeś, zostało na wstępie zadania uczynione. Uzasadnienie:
 1 1 
sin2x ≠ 1 ⇒ 2x ≠

π + k*2π ⇒ x ≠

π + k*π
 2 4 
Jest ono równoznaczne z założeniem: cosx − sinx ≠ 0
 1 
cosx ≠ sinx ⇒ cosx ≠ cos(

π − x)
 2 
 1 1 1 
x ≠

π − x + k*2π ⇒ 2x ≠

π + k*2π ⇒ x ≠

π + k*π
 2 2 4 
lub
 1 
x ≠ −

π + x + k*2π sprzeczność
 2 
Założenie znajduje się w zadaniu, więc Misiu ?
29 paź 09:08
Bogdan: A teraz Misiu uzasadnij potrzebę wprowadzenia w tym zadaniu założeń: cosx + sinx = 0 lub cosx − sinx = 1.
29 paź 09:14
Miś: Dzień dobry. Masz rację, zauważyłem. Nie potrzebnie w dałem się w dyskusje. Ale w rozwiązaniu podałeś cosx − sinx = 0, stąd moja wypowiedź. Sorry. Pozdrawiam.
29 paź 09:15
Bogdan: Podałem równania, wśród nich cosx − sinx = 0, ale nie jest to jeszcze końcowe rozwiązanie, jest to tylko etap rozwiązania i na tym etapie ten zapis ma być. Zaproponowałem uczestniczce forum dokończenie rozwiązania. Jego wynikiem byłyby liczby sprzeczne z przyjętym na początku założeniem i dopiero wtedy należy to stwierdzić.
 x2 − 4 
Podobnie jak w zadaniu:

= 0
 x − 2 
Założenie: x ≠ 2 x2 − 4 = 0 ⇒ (x − 2)(x + 2) = 0 x − 2 = 0 lub x = −2 (na tym etapie zadania te dwa zapisy muszą się pojawić) x = 2 sprzeczność (dopiero teraz wpisuje się stwierdzenie o sprzeczności) lub x = −2 Również pozdrawiam.
29 paź 09:26