W urnie są 2 kule białe
Matejko: W urnie są 2 kule białe i 6 kul czarnych. Losujemy 2 kule bez zwracania. Ile należy dołożyć kul
białych aby prawdopodobieństwo wylosowania kul o różnych kolorach i prawdopodobieństwo
wylosowania kul o tych samym kolorach było równe?
Zacząłem:
ale nie wychodzi proszę o pomoc
8 mar 12:26
Iwona: masz odpowiedź do tego zadnia?
8 mar 12:38
Matejko: tak pisze że ma być:
i odp n=1 lub n=8
8 mar 12:42
Iwona: wyszło mi dobre rozwiązanie, ale metodą drzewka
8 mar 12:45
J: "Drzewko" to naprawdę skuteczna metoda
8 mar 12:48
Iwona: rozrysować Ci czy spróbujesz sam?
8 mar 12:50
Matejko: narysuj bo nie umiem drzewka
8 mar 13:03
Matejko: 
proszę o moją metodę i metodę z drzewka
8 mar 14:00
Matejko:
8 mar 14:52
bezendu:
Już Paulina a teraz J mówią Cię, że masz nauczyć się drzewka, więc w końcu to zrób...
8 mar 14:53
Mila:
2B, 6C
(2+n)B, 6C − (n+8) kul
A−wylosowano dwie kule tego samego koloru− (BB) lub(CC)
| | | | | | 1 | | 1 | |
|A|= | + | = |
| *(n+2)*(n+1)+ |
| *5*6 |
| | | | 2 | | 2 | |
| | (n+1)*(n+2)+30 | |
P(A)= |
| |
| | (n+8)*(n+7) | |
B=A'− wylosowano 2 kule o różnych kolorach −(BC) lub (CB)
| | (n+1)*(n+2)+30 | | 12n+24 | |
P(B)=1− |
| = |
| |
| | (n+8)*(n+7) | | (n+8)*(n+7) | |
| (n+1)*(n+2)+30 | | 12n+24 | |
| = |
| ⇔ |
| (n+8)*(n+7) | | (n+8)*(n+7) | |
n
2+3n+32=12n+24
n
2−9n+8=0
n=1 lub n=8
8 mar 19:56
Matejko: a co ja zrobiłem źle?
8 mar 21:11
Mila:
No to zobacz np., że zamiast pomnożyć z prawej to dodałeś w liczniku.
8 mar 21:22
takisobie: Zamiast liczyć P(B) można też policzyć P(A)=1/2 . Skoro A ∪ B = Ω oraz A=B
więc P(A)=P(B)=0,5
8 mar 21:31
Mila:
Można.
8 mar 21:35
Matejko: a jak to zrobić drzewkiem? Chce się w końcu nauczyć
9 mar 10:09