matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
maturalny:
w ciągu arytmetycznym (a
n
) , trzeci wyraz jest równy 11 a siódmy 21 . Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu
8 mar 11:40
Kaja:
a
7
=a
3
+4r 21=11+4r 10=4r /:4
5
r=
2
a
3
=a
1
+2r 11=a
1
+5 a
1
=6
8 mar 12:18