matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rówanie funkcji wykladniczej
ania :
5
x
−3=7
3
−x
28 paź 21:10
Eta:
Myślę ,że zapis równania jest: 5
x −3
= 7
3−x
5
x−3
=(
1
7
)
x−3
to: x −3=0 bo 5
0
=1 i (
1
7
)
0
=1 odp: x =3
29 paź 00:50
AS:
Ale może być też tak
5
x
7
3
=
5
3
7
x
5
x
*7
x
= 5
3
*7
3
35
x
= 35
3
x = 3
29 paź 16:09