wielomiany pietwiastki
trololo: wielomian w(x)=(mx+1)((m+2)x2+4x+m−1), gdzie m jest parametrem i m e R \ {−2,0}
wyznacz m tak, aby wielomian w(x) mial pierwiastek trzykrotny. jaki to pierwiastek?
x=~1/m
8 mar 10:43
Tadeusz:
... w czym problem

Masz ten pierwiastek −
8 mar 11:21
trololo: myslalan ze o nie koniec bo w odp. m=2 , x=−1/2
8 mar 11:33
Tadeusz:
... bo to nie jest koniec ... trzeba to "ogarnąć" −
8 mar 11:58
Tadeusz:
... masz wielomian trzeciego stopnia.
Skoro ma mieć pierwiastek potrójny to musi nim być ten który wynika z (mx+1)=0
czyli x=−1/m
Ten sam pierwiastek musi być podwójnym pierwiastkiem [(m+2)x2+4x+m−1]
... dalej sam
8 mar 12:04
trololo: to co ja mam wlasciwie teraz zrobic?
8 mar 13:12
trololo: ....
8 mar 13:38
trololo: podzielilam to drugie wyrazenie przez ten poerwiastek i wyszlo mi z reszta, co ja mam z tym
dalej robic?
8 mar 13:57
Bizon:
Masz dwie drogi:
1) z (m+2)x
2+4x+m−1=0 liczysz Δ ... przyrównujesz ją do 0 ... bo dla Δ=0
jest pierwiastek podwójny. Dostaniesz dwie wartości m ... wybierzesz z nich tą dla
której masz pierwiastek trzykrotny. Podpowiem, że otrzymasz
m=−3 (które nie spełnia) lub m=2 (które spełnia)
2) skoro x=−1/m ma być pierwiastkiem podwójnym (m+2)x
2+4x+m−1=0
to musi zachodzić: a(x+1/m)
2=(m+2)x
2+4x+m−1
czyli:
a(x
2+2x/m+1/m
2)=(m+2)x
2+4x+m−1
widzisz zatem, że a=m+2
zachodzić więc musi:
1
o 2a/m=4 ⇒ 2m+4=4m ⇒ m=2
2
o a/m
2=m−1 ⇒ (m+2)/m
2=m−1 (dla wprawy sprawdź że też otrzymasz m=2)
Reasumując

otrójnym pierwiastkiem wielomianu W(x) jest x=−1/m gdy m=2 więc x=−1/2
8 mar 15:39
pigor: ..., wielomian [n]w(x)=(mx+1)((m+2)x
2+4x+m−1)]], gdzie m jest
parametrem i m e R \ {−2,0} wyznacz m tak, aby wielomian w(x) miał
pierwiastek trzykrotny. Jaki to pierwiastek ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., a więc
z warunków zadania i postaci wielomianu, ma on pierwiastek potrójny ⇔
⇔ m≠0 i m+2≠0 i (m+2)x
2+4x+m−1 ≡ (mx+1)
2= m
2x
2+2mx+1 ⇔
⇔ (*)
m≠0 i m≠−2 i m
2=m+2 i 2m=4 i m−1=1 ⇒ m=2 i 4=4 i 2=2, stąd
i z (*) ⇔
m=2 i jest to pierwiastek x taki,że mx+1=0 ⇔ 2x=−1 ⇔
x=−12 .
8 mar 15:57
trololo: bizon, a dlaczego 1) metoda −3 nie spelnia?
9 mar 10:28