przeksztalcenia
zadanie: przksztalcenie jednorodne to inaczej liniowe prawda?
8 mar 10:34
Trivial:
Nie. Jednorodne oznacza tylko f(cx) = c*f(x), a liniowe dodatkowo spełnia f(x+y) = f(x) + f(y).
8 mar 10:48
zadanie: dziekuje
8 mar 12:26
zadanie: 1. Uzasadnij, ze jesli przeksztalcenie T: R3→R3 jest odwracalne i jednorodne, to
przeksztalcenie odwrotne T−1 jest tez jednorodne.
z definicji jednorodnosci: tT(x)=T(tx)
T−1(tx)=tT−1(x)
T(T−1(tx))=T(tT−1(x))
TT−1(tx)=t(TT−1(x))
tx=tx
dobrze
8 mar 12:43
zadanie: 2. Uzasadnij bezposrednio z definicji, ze przeksztalcenie liniowe zadane macierza
m= 1 1 1
0 0 0
2 2 2 nie jest roznowartosciowe i nie jest ''na''.
niech e
1, e
2 beda wersorami
me
1=(1,0,2)
me
2=(1,0,2) czyli nie jest roznowartosciowe bo dla dwoch roznych wektorow sa takie same
wartosci
m*(x,y,z)=(2.0,5)
x+y+z=2
0=0
| | 5 | |
2(x+y+z)=5 czyli x+y+z=2 oraz x+y+z= |
| nie jest ''na'' ale jak to skomentowac? |
| | 2 | |
8 mar 13:00
Trivial:
W zadaniu drugim nie podałeś skąd prowadzi przekształcenie m. To, że m nie jest
różnowartościowe jest oczywiste (co pokazałeś), natomiast to czy jest "na" zależy od tego czy
jest opisane jako
m : R3 → R3 (1)
czy też może jako
m : R3 → span{[1 0 2]T} (2)
Pierwsze nie jest "na", drugie jest.
8 mar 14:03
zadanie: chodzilo o m: R3 → R3 czyli nie jest ''na''
1 zadanie dobrze?
8 mar 14:25
Trivial:
Pierwsze zadanie chyba dobrze, ale zrobione dość dziwnie. Alternatywny sposób:
y = T(x) → x = T−1(y)
T−1(cy) = T−1(cT(x)) = T−1(T(cx)) = cx = cT−1(y)
8 mar 14:34
zadanie: dziekuje
8 mar 15:04
zadanie: mam jeszcze taki problem
Zalozmy, ze przeksztalcenia (niekoniecznie liniowe) S,T : R3→R3 sa odwracalne. Uzasadnij, ze
wtedy przeksztalcenie ST jest tez odwracalne i ze (ST)−1=T−1S−1.
zalozmy najpierw, ze jest liniowe. sa one odwracalne wiec det m(T)≠0
podpowiedzi?
8 mar 15:48
Trivial:
Nie wiem czy założenie, że są liniowe coś pomoże. Nie ma co kombinować tylko od razu udowodnić
dla dowolnego przekształcenia. Ponieważ T, S są odwracalne to można napisać:
y = S(T(x))
S
−1(y) = T(x)
T
−1(S
−1(y)) = x
I koniec.
8 mar 15:59
zadanie: Uzasadnij (bez korzystania z macierzy przeksztalcenia i wyznacznika), ze rzut prostokatny na os
Oz nie ma przeksztalcenia odwrotnego.
x'=0
y'=0
z'=z
czyli
0=x'
0=y'
z=z' i dalej nie mam pomyslu
8 mar 16:42
Trivial:
Skoro T−1 ma istnieć, to jedynym rozwiązaniem równania Tx = 0 jest x = 0. Jeśli znajdziesz
wektor x ≠ 0, dla którego Tx = 0 to udowodnisz tym samym, że T nie jest odwracalne.
8 mar 16:49