matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód wzoru na pole trójkąta z użyciem funkcji sin
Gregor:
Dzień dobry, prosiłbym bardzo aby ktoś mi pokazał jak udowodnić wzór na pole trójkąta z zadania 16)
http://www.wsip.pl/upload/2014/02/matematyka_pr_arkusze.pdf
8 mar 09:01
Mila:
1
P
Δ
=
*b*c*sinα
2
Z tw. sinusów:
a
b
c
c*sinβ
=
=
⇔b=
sinα
sinβ
sinγ
sinγ
1
c*sinβ
P
Δ
=
*
*c*sinα⇔
2
sinγ
c
2
sinα*sinβ
P
Δ
=
2sinγ
8 mar 16:03
antus:
Wstawiłby ktoś zadanka z tej matury z poziomu rozszerzonego? Chociaż kilka
Będę bardzo wdzięczna
9 mar 16:50