dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki o różnych znakach?
kacha: dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki o różnych znakach?
a) x2+(4−m)x−4m+m2=0
8 mar 08:30
wredulus:
Warunki:
Δ>0
x1*x2 <0
I liczysz
8 mar 08:36
kacha: ale delta wychodzi mi jakaś nienormalna, albo nie umiem liczyć
8 mar 08:37
wredulus:
A jaka Ci wychodzi
8 mar 08:38
kacha: 16m3+m2−8m+16
8 mar 08:39
wredulus:
No to zlepoliczona delta jest ... winno wyjdz
Δ= (4−m)2 −4*(−4m+m2) = ………
8 mar 08:43
wredulus:
Wyjsc*
8 mar 08:44
kacha: rzeczywiście, wielkie dzięki delta −3m
2+8m+16 i wszystko jasne
8 mar 08:47
wredulus:
I teraz Δ jest dobrze policzona
8 mar 08:51
kacha: obliczam x1x2= −4m+m2/1=−4m+m2
m2−4m<0
i co mam dalej z tym robić, bo m1 i m2 z tej delty wyszły mi 4 i −4/3
8 mar 09:03