matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
Tomek:
Rozłóż na czynniki liniowe wielomian: W(x)=8x
3
−12x
2
−20x+30
28 paź 20:53
Eta:
W(x)= 2( 4x
2
−6x
2
−10x +15)= 2[ 2x
2
( 2x−3) −5(2x −3)]= 2( 2x −3)(2x
2
−5)= = 2( 2x−3)(
√
2
*x −
√
5
)(
√
2
*x +
√
5
)
28 paź 22:36