parametry i wielomiany
trololo: w(x)=(x−2)(x2−2mx+1−m2), gdzie m jest parametrem i m e R
dla jakich wartosci parametru m wielomian w(x) ma trzy rozne pierwiatki
pierwszy to 2, do drugiego nawiasu (f(x)) stawiam warunki:
delta>0 i f(2) nie rowna sie 0
4m2−4+4m2>0 i m nie rowna sie 1/4
m2>1/2 => m>√2/2 v m<−√2/2
wedlug odp. m e (−nieskonczonosc, −5) u (−5,−√2/2) u (√2/2,1) u (1, nieskinczonsc)
pomoze mi ktos ze znalezieniem bledu?
7 mar 23:02
Trivial:
Błąd jest pewnie w f(2) ≠ 0.
f(2) = 4 − 4m + 1−m2 = −(m2 + 4m − 5) = −(m−1)(m+5) ≠ 0
Skąd m ≠1 1, m ≠ −5
7 mar 23:06