Geometria analityczna.
Blue: Dany jest okrąg o równaniu x2 + (y−5)2=5. Wykaż, że styczne do tego okręgu poprowadzone przez
początek układu współrzędnych nie są prostopadłe.
7 mar 21:48
bezendu:
x2+(y−5)2=5
S=(0,5) r=√5
Napisać równanie stycznych i potem a1*a2≠−1 i tyle
7 mar 21:52
Blue: a jakie jest to równanie stycznych>>
8 mar 09:06
Tadeusz:
masz szczególne styczne (bez b) czyli y=ax
Podstawiasz do równania okręgu
x2+(ax−5)2−5=0
x2+a2x2−10ax+25−5=0
(a2+1)x2−10ax+20=0
skoro styczne mają jeden punkt wspólny ... to Δ=0 ... i tak policzysz a
8 mar 10:26