nierówności
ICSP: Mam problem z dwiema nierównościami :
1 Liczby dodatnie a
1 , ... a
n spełniają warunek a
1 * a
2 * ... * a
n = a , a ≠ 1.
Pokazać, że
| | 1 | |
(loga a1)2 + (loga a2)2 + ... + (loga an)2 ≥ |
| |
| | n | |
2 Udowodnić, że dla liczb a
1 , a
2 , .. a
n mających ten sam znak zachodzi :
(1 + a
1)(1 + a
2)...(1+ a
n) ≥ 1 + a
1 + ... + a
n
7 mar 21:25
ICSP: W drugim zapomniałem o założeniu a1,a2 , ... , an > −1
7 mar 21:44
Maslanek: Hmm...
Zastanawiam się nad czymś takim:
Wiemy, że (a+b+c)
2=a
2+b
2+c
2+2(ab+ac+bc)
Podobnie dla kwadratu sumy n składników. Mamy kolejne kwadraty poszczególnych składników i
podwojoną sumę kombinacji 2 elementowych.
Mamy: (log
aa
1+log
aa
2+...+log
aa
n−1+log
aa
n)
2=
log
2aa
1+log
2aa
2+...+log
2aa
n−1+log
2aa
n +
2(log
aa
1a
2+log
aa
1a
3+...log
aa
1a
n+...+log
aa
n−1a
n)
Wyrażenie przed równaśką jest równe [log
a(a)]
2=1
Zatem L=1−2(log
a(a
1n*a
2n*a
3n*...*a
n−1n*a
nn)=1−2(log
a(a
n))=1−2n
| | 1 | |
Uzasadnić wtedy wystarczy nierówność 1−2n≥ |
| |
| | n | |
Coś nie gra

Ale nie kasuje, bo może coś pomyliłem
7 mar 21:47
Maslanek: Aj... już wiem... To jest iloczyn logarytmów
7 mar 21:48
Maslanek: Hmm...
Zastanawiam się nad czymś takim:
Wiemy, że (a+b+c)
2=a
2+b
2+c
2+2(ab+ac+bc)
Podobnie dla kwadratu sumy n składników. Mamy kolejne kwadraty poszczególnych składników i
podwojoną sumę kombinacji 2 elementowych.
Mamy: (log
aa
1+log
aa
2+...+log
aa
n−1+log
aa
n)
2=
log
2aa
1+log
2aa
2+...+log
2aa
n−1+log
2aa
n +
2(log
aa
1log
aa
2+log
aa
1log
aa
3+...log
aa
1log
aa
n+...+log
aa
n−1log
aa
n)
Rozpatrzmy, to:
(log
aa
1log
aa
2+log
aa
1log
aa
3+...log
aa
1log
aa
n+...+log
aa
n−1log
aa
n)
Kolejno wyłączamy przed nawias log
aa
1, log
aa
2 itd.
Dostajemy
| | a | | a | |
logaa1*loga |
| +logaa2*loga |
| +...+logaan*logaU{a}{a1a2...an−1 |
| | a1 | | a1a2 | |
Korzystając z róznicy logarytmów:
log
aa
1*(1−log
aa
1)+log
aa
2(1−log
aa
1a
2)+...+log
aa
n*(1−log
aa
1a
2...a
n−1)
.........
Dobra, jakoś nie mam pomysłu na dalsze rozwinięcie

Spróbujmy indukcyjnie
7 mar 21:57
Trivial:
| | ∑(lnak)2 | | ∑(lnak)2 | |
L = ∑(logaak)2 = |
| = |
| |
| | (lna)2 | | (∑lnak)2 | |
| | n*E[X2] | | 1 | | E[X2] | | 1 | |
= |
| = |
| * |
| ≥ |
| . |
| | (nE[X])2 | | n | | E2[X] | | n | |
gdzie X = lnA
7 mar 22:04
Maslanek: Dla dowolnego n zachodzi a
1a
2a
3...a
n=a≠1
Dowodzimy indukcyjnie:
(1) Dla n=1 mamy założenie a
1=a
Oraz L=(log
aa
1)
2=1
2=1
Zatem (*) zachodzi
(2) Niech n∊N. Załóżmy, że dla n zachodzi a
1a
2a
3...a
n=a≠1 oraz, że (*) zachodzi dla n, tj.:
| | 1 | |
(logaa1)2+(logaa2)2+(logaa3)2+...+(logaan)2≥ |
| |
| | n | |
Pokażemy, że (*) zachodzi dla n+1:
Mamy: L=(log
aa
1)
2+(log
aa
2)
2+(log
aa
3)
2+...+(log
aa
n)
2+(log
aa
n+1)
2
| | 1 | |
L ≥ (zał.) |
| +(logaan+1)2 = |
| | n | |
| | 1 | | 1 | | logaan+1 | |
= ( |
| )2+(logaan+1)2 = ( |
| +logaan+1)2 − 2* |
| ≥ |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
| | 1 | | logaan+1 | |
≥ (cecha kwadratu) |
| −2* |
| = |
| | n | | n2 | |
| | n−logaan+1 | | logaan−logaan+1 | |
= |
| = |
| |
| | n2 | | n2 | |
Koniec pomysłów...
7 mar 22:06
Trivial: Maslanek, w końcu udało Ci się dowieść?
7 mar 22:15
ICSP: Ile pomysłów
7 mar 22:26
ICSP: Trivial mógłbyś troszkę bardziej opisać swoje rozwiązanie ?
7 mar 22:29
7 mar 22:32
Trivial:
Może zapiszę to bez znaku sumy, będzie łatwiej zrozumieć.
L = (log
aa
1)
2 + (log
aa
2)
2 + ... + (log
aa
n)
2
| | lna1 | | lna2 | | lnan | |
= ( |
| )2 + ( |
| )2 + ... + ( |
| )2 |
| | lna | | lna | | lna | |
| | (lna1)2 + (lna2)2 + ... + (lnan)2 | |
= |
| |
| | (lna)2 | |
| | (lna1)2 + (lna2)2 + ... + (lnan)2 | |
= |
| |
| | (lna1 + lna2 + ... + lnan)2 | |
| | n*(średnia kwadratowa lnA) | |
= |
| |
| | (n*(średnia arytmetyczna lnA))2 | |
| | 1 | | (średnia kwadratowa lnA) | |
= |
| * |
| |
| | n | | (średnia arytmetyczna lnA)2 | |
7 mar 22:37
ICSP: i o coś takiego właśnie mi chodziło

Teraz może uda mi się to rozszyfrować
7 mar 22:39
ICSP: Jakiś pomysł na drugą nierówność ?
8 mar 12:05
8 mar 12:10
ICSP: Pomoże

Dzięki wszystkim
8 mar 12:12
Maslanek: Nie

. Ale dobrze się bawiłem
8 mar 22:14