jerey:

jak znaleźć długosc y?
ac = cb =1
kombinowałem z podobienstwem trojkatów adc i abd
po wyznaczeniu x'a z pitagorasa y?
7 mar 21:19
7 mar 21:25
Tadeusz:
zapisz porządnie treść
|AB|=√2 ... to też dane ?
7 mar 21:27
pigor: ..., jak rozumiem te wielkie kropy czarne, to kąt prosty,
no to np. tak :niech jeśli |bd|= x ⇒ |cd|=1−x , a wtedy
?=y2 = 1
2−(1−x)
2 = (
√2)
2−x
2 ⇒ 1−(1−x)
2 = 2−x
2 i licz x

.
7 mar 21:31
Antek: Jesli jest tak jak napisales ze cb=1 to zauwaz ze y bedzie wysokoscia tego trojkata bo pada
na bok cb pod katem prostym .
| | 1 | |
Wiec 2 wzory na pole np wzor herona i drugi P= |
| a*h |
| | 2 | |
7 mar 21:32
jerey:

tak.
oto zadanie. Podstawą ostrosłupa ABCDS jest prostokąt ABCD , w którym AB = 1 , BC =
√2 .
Wszystkie krawędzie boczne tego ostrosłupa mają długość 1. Wyznacz wartość dowolnej funkcji
trygonometrycznej kąta między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
| | √3 | |
w trójkat DCS jest równoboczny zatem DH = h ⇒ |
| |
| | 2 | |
AB mozemy wyliczyc z pitagorasa DB=
√3
i teraz jest kłopot z BH, probowałem to wyliczyc tak jak wyzej układając proporcje z trójkątów
podobnych.
7 mar 21:32
jerey: ok, dzieki wam
7 mar 21:33
Tadeusz:
... nie chce się gostkowi napisać porządnie zadania ... i zgaduj zgadulę urządzacie.
Czy trójkąt równoramienny w którym znamy tylko długość ramion jest określony?
Co chcecie policzyć?
7 mar 21:38
Tadeusz:
... a jeśli dany jet również |BC|=√2 ... to jaki to trójkąt
(równoramienny o bokach 1 i 1 oraz podstawie √2)
7 mar 21:44
jerey: prostokątny ................
7 mar 21:48
jerey: tzn.
połowa kwadratu
7 mar 21:49
Tadeusz:
... i wszystko jasne −
7 mar 22:23