Wzajemne położenie prostych w układzie współrzędnych
Wiooola: Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej y=2x przechodzącej przez punkt przecięcia sie
prostych: 2x−3y+5=0 i 3x+y−7=0.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadanka.
7 mar 21:14
kika: | | −1 | |
y= |
| x+b i wyznacz b z p−ktu przeciecia prostych |
| | 2 | |
7 mar 21:17
Marcin: Wylicz punkt przecięcia się tych prostych z układu równań.
| | 1 | |
Wzór prostopadłej to: y=− |
| x. Twoja szukana prosta przechodzi przez punkt przecięcia i tą |
| | 2 | |
prostą.
7 mar 21:17
Antek: JUz w 1 klasie liceum dajesz tak proste zadnie do policzenia . CO bedzie dalej ?
Zrob to sama postacie ogolne prostych zamien na kierunkowe i wylicz punkt przecia .
Potem warunek na to aby proste byly prostopadle
7 mar 21:18
Wiooola: A jak wyznaczyć z tych dwóch prostych jeden punkt b ?

mam rozwiązać poprzez równanie te
proste ?
7 mar 21:19
Wiooola: Dzięki wielkie
7 mar 21:20
Antek: porownac te dwie proste wyliczyc x i wyliczony x podsatwic do 1 lub 2 rownania i wyliczyc y
| | 2 | | 5 | |
np 2x−3y+5=0 to −3y=−2x−5 to 3y=2x+5 to y= |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
tak samo zrob z druga prosta
7 mar 21:24
Wiooola: Okej

jeszcze raz dziękuję za pomoc
7 mar 21:25