prosze o poomoc
matma: Ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym. Wyznacz brakujące parametru ciągu:
an=−√3 q=√6 n=−108√2 an=? Sn=?
przy czym odpowiedź to: an= 6 a Sn= −43(√3+3√2)
... wiem, że trzeba wyjść od wzoru na n−ty wyraz ciągu
ale potem w wykladniku będzie jakaś liczba −108√2−1... i nie wiem co z tym zrobić? pomocy
7 mar 21:07
Antek: W ciagu liczba wyrazow n nalezy do liczb naturalnych n∊N a u Ciebie tak nie jest
7 mar 21:09
matma: oj tam ma być an= − 108√2 n=? przepraszam
7 mar 21:20
matma: wyjdzie 36√6=√6 do potegi n−1 i co potem z tym mam zrobic
7 mar 21:27
matma: 
?
7 mar 22:14