Ciągi
Consolidaa: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym : an=(2n+2)/n. Wykaż, że ten ciąg ma dokładnie dwa wyrazy
będące liczbami całkowitymi.
7 mar 21:01
Eta:
n∊N+
| | 2n | | 2 | | 2 | |
an= |
| + |
| = 2+ |
| dla n=1 v n=2 a1=2+2=4 i a2=2+1=3 |
| | n | | n | | n | |
7 mar 21:14
MQ: Trzeba jeszcze pokazać, że żaden inny nie jest całkowity.
7 mar 21:18
Eta:
| | 2 | |
Liczba 2+ |
| jest całkowitą gdy n jest dzielnikiem naturalnym liczby 2 |
| | n | |
zatem n={1,2} i ... tylko wtedy!
pozdrawiam
MQ
7 mar 21:30
MQ: Otóż to
Eta, otóż to! Tera to jest dowód
7 mar 21:35
Eta:
7 mar 21:36