Planimetria
bezendu: Suma długości dwóch boków trójkąta jest równa 12cm, a kąt między tymi bokami ma miarę 120
∘ .
Oblicz jakie powinny być długości boków tego trójkąta aby jego pole było największe
c
2=a
2+b
2−2abcosα
| | 1 | |
c2=(12−b)2+b2−[2(12−b)b*− |
| )] |
| | 2 | |
c
2=144−24b+2b
2−[(24b−2b
2)*(−0,5)]
c
2=144−24b
2+2b
2+12b−b
2
c
2=b
2+12b+144
I coś się nie zgadza
7 mar 20:55
Maslanek: A nie lepiej skorzystać z miejsca ze wzoru na pole?

Panie drogi
7 mar 20:59
zawodus: co się nie zgadza?
Jak się liczy pole trójkąta?
7 mar 21:00
bezendu:
Ja muszę szukać wartości największej a tutaj parabola ramionami do góry więc znajdę wartość
najmniejszą...
7 mar 21:03
Maslanek: Ale liczysz długość trzeciego boku

Przeczytaj polecenie
7 mar 21:05
Saizou :
podpowie sinus
7 mar 21:07
zawodus: Nie podpowiadać

! Niech chłopak sam przeczyta polecenie jeszcze raz
7 mar 21:08
Saizou : ale to sinus podpowiada xd
7 mar 21:09
bezendu:
Ale to jest zadanie na ekstrema więc musi być f.kwadratowa. ?
7 mar 21:09
Saizou :
Zinterpretuj
Oblicz jakie powinny być długości boków tego trójkąta aby jego pole było największe
7 mar 21:10
Mila:
Podpowiedź, zmień kolejność, najpierw najmniejsze pole z tego co masz.
| | 1 | |
PΔ= |
| a*b*sin(120o) i a+b=12 |
| | 2 | |
Gdy obliczysz a i b, to tw. cosinusów
7 mar 21:12
bezendu:
Długości boków muszą być jak największe ?
7 mar 21:12
Saizou : Mila,
bezendu miał sam do tego dojść, a sinus podpowiadał
7 mar 21:13
bezendu:
Ale czemu mój zapis jest niepoprawny ?
7 mar 21:18
Mila:
A gdzie tam masz pole?
Masz błąd w rachunkach
c2=b2−12b+144
7 mar 21:28
bezendu:
Ale wyznaczę bok b z funkcji kwadratowej to policzę również bok c ?
7 mar 21:30
Maslanek: Hmm... Ze względu na to, że bok "b" jest zależny od tego jakie przyjmiemy "a", więc wartość "c"
też jest płynna.
Trzeba zrozumieć, że wyznaczenie największego "c" nie oznacza, że dostaniemy największe pole.
Bo dla tego "b" wielkość "a" może się okazać stosunkowo mała

.
7 mar 21:33
zawodus: Trzeba po prostu zrozumieć do końca treść zadania i nie szukać "na siłę" funkcji kwadratowej
7 mar 21:51
muflon: P=absin(kąta między ab)/2
a+b=12
b=12−a
a(12−a)sin(120)/2
sin 120/2 const
a(12−a), masz parabole z maximum
7 mar 21:52
bezendu:
mulfon skopiowałeś to co napisała Mila a ja pytałem o coś innego.
7 mar 21:53
pigor: ..., no to patrz i ...

, bo pokombinuję co nieco
np. tak :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a+b=12 i
PΔ=
12absin120
o=
12absin60
o=
12ab
12√3=
=
14√3*
12*
2ab ≤
18√3*
(a+b)2=
18√3*12
2=
=
14√3*6*12=
14√3*6*6*2=
14(
6√2)
2√3 − pole Δ równobocznego
o bokach długości
6√2 ma największe pole . ..
7 mar 21:53
Mila:
Najpierw a i b dla najmniejszego pola a potem policzysz c bo masz wzór na c 21:28.
7 mar 21:55
bezendu:
Ok.
7 mar 21:57
bezendu:
Tamto zadania wydaję się bez sensu jak dla mnie z tym polem
Suma długości dwóch boków trójkąta równa się 4, a kąt między tymi bokami ma miarę 120∘ .
Oblicz najmniejszą wartość sumy kwadratów długości wszystkich boków tego trójkąta.
I tutaj też mam liczyć pole jak mogę od razu z tw cos ?
7 mar 21:59
Mila:
Tutaj masz zupełnie inne zadanie.
Wczytaj się w tamto zadanie , tam miał być dobrany trzeci bok, gdy pole Δ ( zależne od danych
boków) miało być najmniejsze.
Tu nie ma mowy o warunku na pole. Zaczynasz dowolnie.
7 mar 22:49
bezendu:
Pole miało być największe, czyli długości boków jak najdłuższe.
7 mar 22:52
bezendu: ?
7 mar 23:32
Mila: O co chodzi?
7 mar 23:43
bezendu:
''tam miał być dobrany trzeci bok, gdy pole Δ ( zależne od danych
boków) miało być najmniejsze. '' A nie największe ?
7 mar 23:44
Mila:
Tak, największe , to przejęzyczenie, ale przeciez już tamto rozwiązałeś?
7 mar 23:45
Mila:
Dobranoc.
7 mar 23:47
bezendu: Dobranoc. Jutro wracam do tych zadań.
7 mar 23:50
bezendu: Pierwszego zadania nadal nie zrobiłem bo nie rozumiem.
8 mar 15:24
Mila:

a+b=12
Kiedy pole tego Δ jest największe? No to obliczamy pole.
b=12−a i a∊(0,12)
| | √3 | |
PΔ(a)= |
| *(12a−a2} wykresem jest parabola skierowana w dół. Funkcja ma wartość |
| | 4 | |
największą dla
a=6
b=6
Teraz obliczysz
c z tw. cosinusów.
8 mar 15:51
bezendu:
Dziękuję teraz w końcu zrozumiałem.
8 mar 15:56
Mila: 
rozwiąż klasę II. Zadania nie są banalne.
8 mar 16:06
8 mar 16:06
Marcin: Macie inny link do tej matury z WSiPu? ten mi nie działa.
8 mar 16:15
bezendu:
Dziękuję i z okazji Dnia Kobiet
8 mar 16:35
Mila:
Dziękuję
8 mar 18:58
Itai: BEZENDU, TAKIEGO PROSTEGO ZDANIA NIE MOGŁEŚ /AŚ ROZWIAZAĆ? MOŻE CI LINK PODAĆ CO?
8 mar 19:31
bezendu:
Ja już rozwiązałem i żałosny nie bądź
8 mar 19:32
derekk: ma ktos zadanka z ten matury rozszerzonej z wsipu?
9 mar 16:52