procenty
zosia: Dobry wieczór

Poproszę o pomoc w zadaniach,każda wskazówka mnie ucieszy:
1.winogrona w sprzedaży hurtowej kosztowały 5,80 za kilogram. Sprzedawca do ceny hurtowej
doliczył 50% zysku. Oblicz zyski ze sprzedaży 120 kg winogron, jeżeli 40 kg sprzedano tylko z
25% zyskiem.
2. W zajęciach koła matematycznego uczestniczy 12 uczniów. Pewnego dnia nieobecni stanowili 16
i dwie trzecie% uczniów. Ilu uczniów było obecnych tego dnia?
3. W świeżej bułce jest około 36% wody. Ile wody jest w 25 dag bułki?
28 paź 20:36
zosia: To drugie już zrobiłam−wyszło mi,że obecnych było 10 uczniów.Ale z tym 1 i 3 naprawdę sobie nie
radzę
28 paź 21:15
zosia: No dobra, zrobiłam też to 1, tylko proszę o sprawdzenie. Wyszło mi 986 zł. A tego 3 naprawdę
nie zrobię, bo przecież nie wiadomo, ile ta bułka waży. Czy to w ogóle jest do zrobienia?
28 paź 21:32
marzena: zakładając ze bulka waży 100 dag
36%=100dag
x=25dag
i teraz wyliczasz x mnożąć 36% i 25 dag i dzieląc przez 100 dag i wychodzi 9%
ale prosze o sprawdzenie przez innych
28 paź 21:45
kwiatek: Co do zadania nr 3:zgadzam się z Marzeną. (25 x 36% = 9). Potwierdzam!
28 paź 21:51
marzena: dzieki Kwiatek ale może mi pomożesz
28 paź 21:56
przemek: Przyjmujemy, że świeża bułka waży 25 dag. A skoro tak, to wynik podany przez Marzenę i Kwiatka
się zgadza. Pierwsze zadanie: 80 kg z zyskiem 50% (8,70 zł za kg), tj. 80 x 8,70 = 696 zł.
Do tego przy 25 % zysku, mamy 7,25 zł za kg, czyli 40 x 7,25 = 290 zł. Na końcu dodajemy: 696 +
290 = 986 zł. I to jes odpowiedź. Pozdrawiam.
28 paź 23:22
zosia: Dziękuję wszystkim za pomoc
29 paź 17:51