;)
Jimmson: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=4x
4−4x
3−9x
2+x+2
Sprawdź, która z liczb−1, o,5, 1, 2 jest miejscem zerowym funkcji. Mógłby mnie ktoć nakierować,
jak to rozpisać? Zadania tego typu rozumiem, dopóki największą potęga jest 3, ale w tym nie
mam pojęcia
7 mar 20:51
bezendu:
W(−1) i sprawdzić czy =0 i z resztą tak samo.
7 mar 20:53
Marcin: Podstaw każdą liczbę i zobaczysz
7 mar 20:53
ICSP: Podstawiaj po kolei za x każdą z tych liczb. Jeżeli po uproszczeniu dostaniesz 0 to dana liczba
jest pierwiastkiem.
Dla x = 1 mamy
f(1) = 4 * 14 − 4 * 13 − 9 * 12 + 1 + 2 = 4 − 4 − 9 + 1 + 2 = −6 ≠ 0
Wniosek: x = 1 nie jest pierwiastkiem f(x)
7 mar 20:53
Jimmson: Dziękuję

Ja próbowałem to jakoś rozpisać i dlatego mi nie wychodzi
7 mar 21:03