Logarytmy
Iza: wyznacz zbiór funkcji kwadratowe f(x) = ax2 + bx + c, jeśli wiadomo że ma dwa miejsca zerowe
x1,x2, takie że x1+x2 = 12, x1 * x2 =16, i logax1 + loga X2 =4
7 mar 20:50
pigor: ..., zapewne nie zbiór wyznacz, tylko
wzór, prawda

, a więc np. tak :
f(x)=ax
2+bx+c= a(x
2+
ba+
ca)= a(x
2−(−
ba)x+
ca)=
= a(x
2−(x
1+x
2)x+x
1x
2)=
a(x2−12x+16) (*) , ale
loga x1+loga x2=4 ⇔ log
a (x
1x
2)=4 ⇔ log
a16=4 ⇔
⇔ a
4=16 ⇔ a
4=2
4 ⇒
a=4 , więc z (*) mamy :
f(x)= 4x2−48x+64 − szukany
wzór funkcji f . ...
7 mar 21:07
iza: masz racje, wzór, bardzo dziękuje za pomoc
7 mar 21:08
pigor: ...o kurcze
w 2−giej linijce od końca mój "błąd"
piszę tak: a
4=2
4 ⇒
a=4 , źle

przecież powinno być
⇒
a=2 , za co przepraszam, wtedy
f(x)= 2x2−24x+32
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
czas odpocząć , na dzisiaj starczy
7 mar 22:30