równanie maturalne
muflon: mam równania:
√9−8x−x2=3x−3
√9−8x−x2(3x−3)≥0
wiem że lepiej nie podnosić do kwadratu, bo wtedy zmienia się dziedzina, w takim razie jak się
do tego zabrać, prosiłbym o dogłębną analizę, z góry dzięki
7 mar 20:34
Antek: co do rownania to mozesz to rozwiazac metoda analizy starozytnych (choc tego rozwaizania teraz
sie nie preferuje) albo metoda rownan rownowaznych czyli na poczatek dziedzina i do kwadratu
Co do nierownosci to najpierw dziedzina
7 mar 20:37
muflon: dziedziną jest przedział <−9,1>, czy mógłbyś mi wytłumaczyć to matematycznie, a nie
wypracowaniem
7 mar 20:39
Marcin:
Dziedzina i jedziesz

9−8x−x
2=(3x−3)
2
7 mar 20:40
muflon: x=0,x=1, ale w odpowiedziach mam tylko x=1, kto się myli odpowiedzi czy ja?
7 mar 20:45
Antek: To pokaz rozwiazanie swoje i zobaczymy kto sie myli
7 mar 20:46
Antek: Tylko po kolei a nie same wyniki
7 mar 20:48
Marcin: Polecam jeszcze raz sprawdzić dziedzinę
7 mar 20:49
muflon: 9−8x−x2=9x2=18x+9
0=10x2−10x
x2−x=0
x(x−1)=0
7 mar 20:49
Antek: Ty maz dobrze sprawdz rozwiazania podstawiaja c do rownania
7 mar 21:01