proszę o pomoc ! :)
goa : dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1,x2 równania x2 − x + 2m + 3 =0
spełniają warunek (x1 + x2 )3 − ( x13 + x23 ) = m2 +4m − 6
7 mar 20:28
Tadeusz:
Δ>0
a potem
3x12x2+3x1x22=3x1x2(x1+x2)
dalej chyba jasne
7 mar 20:31
goa : właśnie nie do końca jasne ...

bo nw jak policzyć 3x
12x
2 i ogólnie to całe założenie ...
7 mar 20:33
muflon: 3x1x22+3x12x2= 3x1x2* (x1+x2)
7 mar 20:36
goa : i jeszcze nie rozumiem dlaczego zamiast m2 + 4m − 6 podstawiam 3x1x2(x1+x2).. ?
7 mar 20:40
goa : o matko, już rozumiem o co chodzi... cały czas źle interpretowałam zapis tadeusza xD
7 mar 20:42
Tadeusz:
−

wzorki Vietaea i do boju
7 mar 20:48