2
123: jak sprawdzić czy punkt należy do prostej ?
7 mar 20:23
Tadeusz:
sprawdź czy jego współrzędne spełniają równanie prostej
7 mar 20:24
Antek: Jesli punkt nalezy do prostej to spelnia jej rownanie
7 mar 20:25
123: mam równania y=3/4x + 9/4
i punkt a=(−1,2)
i co dalej
7 mar 20:48
Antek: A dali to zamazali

Punkt ma wspolrzedne x=−1 i y=2 wiec wstawiasz te wsporzedne do ronania prostej
| | 3 | | 9 | |
2= |
| *(−1)+ |
| jesli lewa strona = sie prawej to punkt nalezy do wykresu tej funkcji |
| | 4 | | 4 | |
okreslonej tym wzorem
7 mar 20:51
123: czaje czyli wychodzi
2=6/4
i nie są współlinowe ?
7 mar 20:55